beeradio.gr




Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Hi tech εποχή, lo fi ήχος.

Τα τελευταία 15 χρόνια η ποιότητα ήχου που ακούμε καθορίστηκε από την ταχύτητα δεδομένων του ίντερνετ και την ευελιξία των μέσων.
Κάποτε το όνειρο κάθε αστού ήταν να αγοράσει ένα "στερεοφωνικό συγκρότημα". Αυτά ήταν κάτι πανάκριβα ηχοσυστήματα σε ξεχωριστά συνήθως κομμάτια που περιελάμβαναν ενισχυτή, ηχεία, cd player, radio tuner, κασετόφωνο,συχνά και πικάπ. Αν εξαιρέσεις τα άθλια μονοφωνικά "τρανζιστοράκια" που έπαιρνες στο...χωράφι, στην παραλία, στο πικ νικ, ο κόσμος άκουγε την μουσική του στο σαλόνι, από μεγάλα ηχεία και από συσκευές αναπαραγωγής που είχε κάνει οικονομίες για να αγοράσει.



Αντίθετα την τελευταία δεκαπενταετία, η κατακόρυφη πτώση των τιμών στα τεχνολογικά προϊόντα, και η εισαγωγή των προσωπικών υπολογιστών στην οικιακή ψυχαγωγία, έφερε στα σπίτια μας τα ηχειάκια υπολογιστή των 10 ευρώ, τα ενσωματωμένα ηχεία του λάπτοπ, και το ηχειάκι του κινητού τηλεφώνου, και ο συνεχής αγώνας του καταναλωτή για γρηγορότερο και ευκολότερο "δωρεάν" κατέβασμα έφερε στα αυτιά μας το mp3, το youtube  κλπ. Όλα αυτά έκαναν την μουσική να εισβάλει πιο φθηνά και μαζικά από ποτέ σε κάθε πτυχή της ζωής μας, σε βάρος όμως της ηχητικής ποιότητας.


Έτσι στα 80's στα κλαμπ ακούγαμε δίσκους βινυλίου ενώ τώρα mp3. Στο σπίτι ακούγαμε από μεγάλα ηχεία (που τα χρυσοπληρώσαμε γιατί ο Κινέζος παρήγαγε μόνο ρύζι τότε) , ενώ τώρα ακόμη και αν έχουμε ποιοτικό ηχοσύστημα στο σαλόνι, σχεδόν πάντα ακούμε στα άθλια ηχεία του υπολογιστή ή ακόμη χειρότερα στο κινητό. 


Φυσικά τα πράγματα δεν θα είναι πάντα έτσι. Η περίοδος αυτή είναι μεταβατική και οδηγούμαστε σε μια εποχή που η ταχύτητες του ίντερνετ και η χωρητικότητες των μέσων θα είναι τεράστιες και ολοένα και πιο...δωρεάν. Αυτό από μόνο του θα είναι αρκετό για το "κατέβασμα" καλύτερης ηχητικής ποιότητας και ολοένα λιγότερο καταστρεπτικών αλγορίθμων συμπίεσης τύπου youtube.

Κάποτε το mp3 και η επανάσταση που έφερε θα είναι μια ρομαντική ανάμνηση. Σίγουρα ο κόσμος  δεν θα ξαναγυρίσει στο μεγάλο ηχοσύστημα του σαλονιού, και η ανάγκη αναπαραγωγής της μουσικής σε φορητές συσκευές θα διατηρηθεί. Καθώς όμως ο ανταγωνισμός των εταιριών αυξάνεται και οι τιμές των τεχνολογικών προϊόντων πέφτουν η ηχητική ποιότητα θα ανεβεί και εκεί. Άλλωστε η διαφαινόμενη τάση για εύκολη ασύρματη διασύνδεση όλων των μικρο-συσκευών σε κάτι κεντρικό, όπως πχ το μεγάλο ηχοσύστημα της οικογένειας, θα οδηγήσει σε βελτίωση της ηχητικής ακρόασης. Η ανθρωπότητα είναι σίγουρο ότι θα ζήσει πιο hi-fi εποχή από αυτήν που ζούμε, και ελπίζουμε όχι μόνο σε ηχητικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου