beeradio.gr




Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Ντιτζείστικοι Μύθοι


Αγαπητοί djs!
Η φυσική και η ηχοληψία μάλλον δεν ειναι το φόρτε σας (ούτε κι εμένα η συγγραφή άρθρων). Δεν σας χρησιμέυει και σε κάτι άλλωστε. Είναι σαν να λέμε ότι ο οδηγός νταλίκας πρέπει να ξέρει την αρχή διατήρησης της ορμής και την αρχή του carnot.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σας (μας) την χαρίσουμε...


Πάμε να δούμε,
μερικούς βασικούς μύθους που στα πηγαδάκια των djs, τους αναφέρει κάποιος και οι αλλοι κουνάνε καταφατικά το κεφάλι τους με υφος "ε μα ναι, βεβαια, αυτο το ξέρουν και οι πέτρες"


1. Τα λαμπάκια πρέπει να χτυπάνε κόκκινα!



Εντάξει, ακόμη γελάνε με τους dj οι εταιρίες που φτιάχνουν dj προιόντα. Ένα 90% (αυθαίρετο νούμερο που έβγαλα από το νου μου) των dj's πιστεύει πως πρέπει να γεμίζουν όλα τα κόκκινα λαμπάκια. Βέβαια κάτι τετοιο δεν ισχύει (κάποιοι το διαβάζουν τώρα και σκέφτονται "τί λέ ρέ!"), αλλά οι εταιρίες επειδή είναι φιλεύσπλαχνες (και αποσκοπούν στο κέρδος) βρήκαν λύση. Σχεδιάζουν dj μείκτες (βασικα εδώ και δεκαετίες όλοι οι dj μείκτες έτσι είναι)  στους οποίους τα κόκκινα λαμπάκια στην ουσία δεν είναι κόκκινα. Και όποιος δεν πιστεύει ας πάει να κοκκινίσει κάνα δυο λαμπάκια σε επαγγελματικό μείκτη ήχου (μη ντιτζείστικο) να ευχαριστηθεί "ψαλιδισμό".


2. Εκουαλάιζερ χαμόγελο



Ναι οκ ξέρω οδηγάς citroen saxo και το πορτμπαγκαζ σου είναι γεματο απο subwoofer και ηχητικα συστηματα και το ταμπλω τιγκα στο γυαλιστικο και τα αρωματικα (οκ αυτο ηταν ασχετο με το θεμα μας) και έχει και "τουιτεράκια" αλλα πρεπει να σου αποκαλυψω κάτι. Το eq "χαμογελο" (δηλαδη φουλ μπασα, φουλ πριμα, κομμενα μεσαια), ακουγεται σαν καραοκε. Μην το κανεις, και μην το κανεις ουτε στα μαγαζια που παίζεις.

Φυσικά παραδέχομαι ότι κάποτε σαν πιτσιρικάς κι εγω, τα ανεκπαίδευτα αυτιά μου ψοφούσαν για μπάσα και πριμα. Όμως τα τελευταια χρονια που εγινα "σοφος γέροντας", βαζω παντα στο αυτοκινητο και στο hifi του σαλονιου το πιο φλώρικο eq preset. Στο αυτοκινητο βαζω το preset "jazz" (μόνο με αυτό δεν τρίζουν οι καπλαμαδες)  και στο σαλονι παταω ενα κουμπακι που κανει το eq true bypass και ακουω φλατ. Μα την παναγια. Αλήθεια.


3. Mp3 από 128 σε 320



Το να πιστευεις οτι θα κατεβάσεις mp3 128άρι και θα το κανεις 320άρι και θα ανεβει η ποιότητα του, ειναι ισοδύναμο με το να νομιζεις οτι παρ'ολο που εχεις το χαλι σου το μαύρο, θα πηδήξεις επειδή οδηγάς φεραρι  (ουπς κακό παράδειγμα. Αυτό πραγματι ισχύει. Όντως θα πηδήξεις...)

                                                                                                                                                                   



www.beeradio.gr 

Ολοκληρωμένη λύση για επαγγελματικούς χώρους. 
Δοκιμάστε δωρεάν την PRO σελίδα.

                                                                                                                                                                   

4. Ετσι και έχουμε πρόσβαση στο volume knob του subwoofer  το ανοίγουμε μεχρι να νιώσουμε οτι κουνιέται το μπατζάκι μας...



Αν δεν είσαι ο κουφός dj που έκαναν την ζωή του ταινία  (αυτός που έκανε μείξεις νιώθωντας τους κραδασμούς απο τα sub στα πόδια του),  σε παρακαλώ πάρε τα χέρια σου από το subwoofer. Σίγουρα ακόμη κι ο άσχετος που αρχικά το ρύθμισε το έκανε καλύτερα από σένα. Αν θες να πειράξεις κατι, καπου εκει κοντα είναι η κάνουλα με την βαρελίσια μπίρα. Τράβα τον μοχλό προς τα κάτω. Α ξέχασα, βάλε κι ενα ποτήρι από κάτω. Α ξέχασα, κάνε το όταν δεν κοιτάει ο τσεκαδώρος. Έχουμε 2017 και όχι 1997, λογικά θα σου την χρεώσουν.



5. Οταν παιζεις warm up και ανοιγεις καποιον "γνωστό" dj ειναι η ευκαιρια σου, δωσε τα ρεστα σου δικε μου!



Εχω παει σε καφε-μπαρ που είχε guest εναν διασημο εγχωριο dj, και ο νεαρός που του εκανε warm (κυριακη 19:00 με 21:00 παρακαλώ) τους είχε ανεβασει στις 21:00 πανω στα τραπεζια. Ηρθε ο τύπος και δεν ηξερε απο που να αρχίσει, και αρχισε να κανει warm στον εαυτο του και φαινοταν στα χαμενα χωρις να φταιει. Οταν παιζεις warm κανε warm. Θα σου άρεσε αργοτερα που θα παιζεις στο ministry of sound (υπαρχει ακομη αυτο;) να σου κανουν το ίδιo...;


6. Μονο με mac ή pioneer διχίλιαρα εισαι επαγγελματιας dj



Ξέρω dj που θα ηταν γαμάτος ακομη κι αν πατουσε το play εννωνοντας δυο γυμνά καλώδια.

7. Ο νοικοκύρης dj καθαρίζει συχνά τον εξοπλισμό του.

Τα μηχανήματα δεν ειναι η γκαρσονιέρα σου που πρέπει να την καθαρίζεις συχνα επειδη εκει μεσα κανεις αυτο που γραφει η επόμενη παραγραφος (ο μύθος νο 8).
Εχω βαρεθεί να βλέπω νοικοκύρηδες να σπρωχνουν μεσα στα "αυλάκια" απο τα faders την σκόνη με τα πινελάκια τους καθαρίζοντας δήθεν τον εξοπλισμο τους. Να ρίχνουν σπρευ μεχρι και προληπτικα (απαραδεκτο, τα σπρευ ειναι μονο για emergency) , να πηγαινουν συχνα για εσωτερικο καθαρισμο την κονσολα σε ασχετους (και σε σχετικους να το πηγαινουν το ρισκο ειναι μεγαλο).

Ακου μερικες συμβουλες αν θελεις:

  •    Ο υπολογιστης ναι, να παει αναλογα την χρηση για καθαρισμο ανα καποια χρονικα διαστηματα. Εχει ανεμιστηρακια που στην ουσια ειναι ηλεκτρικες σκουπες που ρουφανε την σκονη απο μακρια. Εχει μεγαλες θερμοκρασιες επομενως καποτε θα χρειαστει αλλαγη σε παστες , καθαρισμο στις ψυκτρες κλπ
  •    Η κονσολα πρεπει να καθαριζεται εξαιρετικα πιο σπανια γιατι το ρισκο ειναι μεγαλύτερο απο το κερδος  (ειδικα οταν το πας χωρις προβλημα και χωρις διαρκη εκθεση σε σκονη κλπ).
  •    Επισης αυτος ο ψυχαναγκασμος του να κλεινεις (power off) μια συσκευη και μετα να την ξανα ανοιγεις δεν ειναι λογικος. 
    • Εχεις ακουσει καποιες φορες να λενε "εκει που δουλευε ο υπολογιστης (ή η κονσολα)  ξαφνικα εσβησε" , 
    • αλλα εχεις ακουσει ακομη περισσοτερες φορες "πατησα να ανοιξει ο υπολογιστης και δεν άνοιγε". 
    • Γενικα τα power up/down των συσκευων ταλαιπωρουν περισσσοτερο τις συσκευες απο την συνεχομενη χρηση τους. Οκ υπαρχουν ηλεκτρονικα στοιχεια που εχουν οριο (τεραστιο)  ζωης (πχ, πυκνωτες, συσκευες με μηχανικα μερη οπως cd ή σκληροι δισκοι, κολλήσεις κλπ) αλλα αν τα βαλεις κατω θα δεις οτι καλυτερα να εισαι standby για 2-3 ωρες παρα να κλεινεις και να ανοιγεις. Για να μην μιλησω για τους νοικοκυρηδες που τα κλεινουν ολα μαζι απο το κινεζικο πολυμπριζο... 


8. Αν είσαι dj πηδας



Δεν μας τρως τα κορίτσια επειδή είσαι dj αλλά επειδή μάλλον είσαι ομορφούλης και ευχάριστος τυπος. Απλώς δουλεύεις προβεβλημένος σε ενα χώρο όπου οι πιθανοτητες να κάνεις νέες γνωριμίες κάθε βράδυ είναι τεράστιες . Στα γκομενικά υπάρχει μια μικρή δικαιοσύνη. Αν δεν σου κάθεται καμία δεν είναι επειδή δεν έχεις φεράρι ή δεν είσαι μπαρμαν , αλλά γιατί κάτι πρέπει να διορθώσεις...

 Follow me on Facebook







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου